Het ontdooien van uw auto
Het is voor weinig mensen een fijne start van de dag: het krabben van de ruiten. Toch hebben de eerste winterse temperaturen zich laten gelden en de verwachting is dat dit nog wel even doorgaat. Hierdoor kunt u soms een winters ongemak treffen: ruiten en deuren die vastvriezen, een verse ijslaag op uw ruit en soms ook in de binnenkant en wat dacht u van condens? Met een winter verzorgingsset verhelpt u de ongemakken van de winter, maar met de volgende tips kunt u ook snel op pad. Ook leest u op deze pagina een aantal handelingen die u wilt vermijden.
Ontdooien buitenkant autoruit
Zeker wanneer u zich er niet op heeft voorbereid is uw ruiten van ijs ontdoen een flinke tegenvaller. Met de volgende tips gaat u snel op pad:
- Is de kou te verwachten? Bedek uw ruiten met een stuk karton of een scherm, pak uw auto in met een autodoek of zet uw wekker iets eerder om uw ruit van ijs te ontdoen.
- Nieuwere auto’s kunnen voorzien zijn van connectiviteitsmogelijkheden. Een aantal kunnen uw auto voorverwarmen. U kunt op schema uw auto laten voorverwarmen of voor vertrek uw voorruitverwarming op afstand aanzetten.
- Een zak, kruik of fles met warm water tegen het ijs aan houden of over het ijs wrijven. Let op: geen heet of kokend water. Het verschil tussen de bevroren ruit en het hete water kan ervoor zorgen dat uw ruit barst.
- Met ruitontdooier spuit u uw ruit binnen een paar seconden ijsvrij.
- Heeft u een oprit? Zet uw auto dan met de voorkant dicht bij uw huis. Uw huis geeft warmte af, wat wellicht voor minder of geen ijsvorming op de ruit kan zorgen.
- Ook uw spiegels dient u ijsvrij te maken. Zijn deze niet ijsvrij? Bij controle kunt u een boete oplopen.
De afraders
- Het gebruiken van heet water. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat uw autoruit barst. Dit zorgt niet alleen voor flinke vertraging, ook kan dit flink in de kosten lopen.
- Uw ruitenwissers het werk laten doen. Door de ruitenwissers in te schakelen, beschadigen de rubbers. Hierdoor dient u ze eerder te vervangen. Daarnaast kan het alsnog even duren voordat uw ruiten ijsvrij zijn.
Condensvorming in de auto
Naast dat het zicht aanzienlijk verminderd wordt als u condens in de auto heeft, kan het u ook op een hoge boete komen te staan. Dan hebben we het nog niet eens over de onveilige situaties die het met zich mee kan brengen. We raden dan ook af om met condens in de auto te gaan rijden. Wat u kunt doen om zo snel mogelijk op pad te gaan als u condens in de auto heeft of ter voorkoming van condens in de auto:
- Ontvet uw ruiten in de binnenkant goed. U kunt dit onder andere doen door puur afwasmiddel met een doekje over uw ruit te halen.
- Zorg voor een zeem of doek in uw auto. Door uw ruit eerst even af te doen met een zeem of doek haalt u al de meeste condens weg. Heeft u ook voorruitverwarming? Dan adviseren we deze aan te zetten om de laatste restjes condens weg te halen.
- Airconditioning aanzetten. Het kan namelijk even duren met enkel de voorruitverwarming. De airconditioning even hoog aanzetten kan voor snellere condens verwijdering zorgen.
- Vochtige kleding, schoenen of andere spullen? Klopt ze eerst zoveel mogelijk uit voordat u de auto in gaat. Condens ontstaat door vocht in uw auto. Door uw spullen eerst water- en ijsvrij te maken blijft minder vocht in uw auto achter en neemt het risico op condensvorming af.
Wat raden wij af?
- Vochtvreters in de auto leggen. Waarom? Als de condens in uw auto eigenlijk van buiten komt, trekt een vochtvreter ook de condens van buiten naar binnen. Hierdoor ontstaat dus juist meer vocht. Controleer of de ruiten goed sluiten en alle rubbers en kieren om tegen te gaan dat er vocht in uw auto trekt.
De binnenkant van uw ruit ontdooien.
Een direct gevolg van condens is dat uw ruit aan de binnenkant ook bevriest. De tips tegen condensvorming in de auto kunt u opvolgen. Is er onverhoopt toch ijs ontstaan aan de binnenkant van uw ruit? Het is mogelijk dat uw auto een lek heeft ergens. Controleer de vloermatten en kofferbak, of kijk of uw deuren en ruiten nog goed sluiten.
Vastgevroren deuren
Ook hierbij speelt vocht een grote rol. Het komt voort uit een laagje vocht dat zich over uw portier vormt, in ijs is bevroren en in de deurkieren en -klinken is gaan zitten. Tegen regenwater kunt u zich enkel weren door een water verstotende doek over uw auto te leggen. Een aantal andere adviezen ter voorkoming of bij het ontdooien van vastgevroren deuren:
- Laat de wasstraat of intensieve schoonmaakbeurt even achterwege.
- Houd een (lauw) warme kruik, zak of fles even in de buurt van de deur(klink). Door warmte in de buurt te houden ontdooit de klink of uw deur sneller.
Vastgevroren ramen
Staat u bijvoorbeeld op een parkeerterrein en probeert u het raam te laten zakken bij het benaderen van de slagboom maar lijkt er geen beweging te zitten in uw raam? Met de volgende tips kunt u dit voorkomen:
- Maak uw ruiten volledig sneeuw of ijsvrij voordat u de (elektrische)ruitbediening inschakelt en veeg het ijs uit de rubbers en kieren
- Komt u er pas onderweg achter dat de ruit is vastgevroren? Wacht dan even met het openen van uw ruit. Door de bediening in te blijven schakelen om de ruit te laten zakken, kan het voorkomen dat uw ruit schade oploopt. Het kan er voor zorgen dat de (elektrische) bediening vervolgens niet meer werkt. Dit raden we dan ook af.