NL
078 614 33 22
Winterbanden seizoen

6 redenen om winterbanden te nemen

6 redenen om voor winterbanden te kiezen

De 'r' zit weer in de maand en dit houdt in dat er winterbanden onder uw auto mogen. Het is riskant om de hele winter op zomerbanden te blijven rijden. Wellicht hoopt u dat vrieskou en sneeuw uitblijven, en aan ijzel moet u helemaal niet denken. Maar wat nu als we een ouderwets koude winter krijgen? Gaat u dan toch de weg op, met risico op glijpartijen en andere gevaarlijke situaties? Wanneer de temperaturen onder de 7 graden dalen, gaat u met winterbanden een stuk veiliger en duurzamer de weg op. 

 

Pakt u de auto niet zo vaak of maakt u minder kilometers in de koude maanden? Als u de auto pakt, dan is het belangrijk u en eventuele medepassagiers altijd zo betrouwbaar en veilig mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Winterbanden spelen daarbij een essentiële rol. Hieronder leest u waarom winterbanden in de winter toch verstandig zijn of plan direct uw bandenwissel.

Plan uw bandenwissel
NL
KM

1. Meer grip en een kortere remweg bij temperaturen onder de 7 graden

Het verschil bij de remweg is 42 meter op 30 km/u. Bij lage temperaturen, sneeuw en ijs presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Dankzij de zachtere rubbersamenstelling zijn ze beter bestand tegen de vrieskou en bieden ze meer grip. Die grip is nodig is om uw auto veilig te laten rijden en krachtig te laten remmen. Ook op een droge weg staan auto's met winterbanden bij lage temperaturen eerder stil dan auto's met zomerbanden. Als u kijkt naar een winterband ziet u veel groeven, openingen en inkepingen. Hierdoor wordt water en sneeuw afgevoerd. De honderden lijntjes in een winterband zijn erg klein, maar maken een wereld van verschil in deze maanden.

 

2. Minder kans op ongelukken

Doordat u meer grip en een kortere remweg heeft, zullen er minder ongelukken veroorzaakt worden. Natuurlijk geldt dit alleen als bestuurders zich houden aan de geldende verkeersregels en snelheidslimieten.

3. In wintersportgebieden heeft u niet direct sneeuwkettingen nodig

Als u 's avonds bijna aankomt bij uw wintersport bestemming. Maar u komt de helling niet op, dan moet u in de kou en in het donker sneeuwkettingen om doen. Wees voorbereid en zorg dat u winterbanden onder uw auto heeft. Hiermee voorkomt u niet dat u sneeuwkettingen om moet doen, maar is het mogelijk dat u langer kunt doorrijden op uw winterbanden. In veel wintersportgebieden is het verplicht om op winterbanden te rijden. 

 

4. In sommige landen zijn winterbanden verplicht

Heeft u in de wintermaanden geen winterbanden onder uw auto en reist u naar Duitsland of Luxemburg? Dan loopt u aanzienlijk kans op een boete. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden namelijk verplicht in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg en andere Europese landen. In Frankrijk, Italië en Spanje kunt u in bepaalde regio's ook signalisatie vinden dat u op winterbanden dient te rijden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar is het wel de veiligste keuze in de winter.

5. De zomerbanden slijten minder snel

Als u in de winter uw winterbanden onder uw auto laat monteren dan zullen de zomerbanden minder snel slijten. Wanneer u op zomerbanden rijdt in de winter, zal er veel worden gevraagd van uw zomerbanden. Zomerbanden zijn niet optimaal voor winterse weersomstandigheden. De afvoer van zeer regelmatig en veel regen- of sneeuwwater kan uw banden sneller doen slijten. Ook is uw remweg langer met zomerbanden in de winter. Dit zorgt voor extra slijtage. De regel geldt: komt de temperatuur onder de 7 graden, dan raden we aan om op winterbanden te gaan rijden. Het omgekeerde geldt in de zomermaanden: wanneer de temperatuur weer regelmatig boven de 7 graden komt, laat u zomerbanden onder uw auto monteren.

 

6. Bespaar brandstof

Door met de juiste banden op weg te gaan, rijdt u zo zuinig mogelijk. Zuinig rijden is natuurlijk van nog meer afhankelijk, denk aan: de lading, het gebruik van de verwarming en/of airconditioning en het aansluiten van eventuele elektronische apparaten.