1960: Ames opent vestiging in Ridderkerk

ames ridderkerk 1960

Na de uitbreiding van het pand aan de Brouwersdijk in Dordrecht kocht Jan Ames in 1958 een stalhouderij aan de Lagendijk in Ridderkerk waar direct drie man aan de slag gingen. Piet Berg deed de verkoop en administratie, Cor de Winter was er voor het magazijn en de smeerput terwijl Cor Scheffel de garage en de pomp voor zijn rekening nam.

Pas na de intensieve verbouwing waarvan de kosten 175.000 gulden bedroegen, vond in 1960 onder grote belangstelling de officiële opening plaats volgens het inmiddels beproefde recept. Voor het eerst bezit Ames twee vestigingen, namelijk in Dordrecht en nu dus in Ridderkerk.

Pieter van de Berg werd filiaalleider van Ames Ridderkerk. In 1998 blikte hij in een interview terug op zijn beginperiode bij Ames:

''..Het was een gezellige tijd. We gingen de nieuwe auto's nog zelf halen bij Pon in Amersfoort. De verkoop van de wagens gebeurde in 9 van de 10 gevallen nog aan huis. En als de koop gesloten was, kwam de fles op tafel. Er was dan ook echt iets te vieren. Je had toen een kleine showroom waarin één Kever stond. Je werkte dan ook met enorm lange levertijden. Als er een auto binnenkwam, dan was die al lang verkocht...''

Ook in de jaren '60 hechtte Ames al veel waarde aan Classic Cars, deze klassiekers uit vervolgen tijden werden tentoongesteld tijdens feesten en officiële openingen.

opening ames ridderkerk 1960

Geheel in traditie was ook bij deze officiële opening de fanfare weer van de partij om het feestelijke gelegenheid van extra sfeer te voorzien.

Rijk decoreerde Volkswagen Kevers en T1 bussen tijdens de opening van het pand aan de Lagendijk in Ridderkerk in 1960.

Engel de Kievit was 16 jaar toen hij in 1965 bij Ames aan de slag ging. Hij werkte o.a. acht jaar bij de werkplaatsadministratie van Ridderkerk. In een interview blikt hij terug op zijn 44-jaar durende Ames carriere:

''Het was een prima tijd en ik ben trots op het feit dat ik een 25-jarig en 40-jarig jubileum mocht vieren. Dit waren absolute hoogtepunten. Ik ben vergroeid met de zaak en ik heb respect voor de bewonderenswaardige groei die het bedrijf als Volkswagen dealer heeft doorgemaakt. Vroeger moesten ze ook niks negatiefs over Ames zeggen, want dan vloog ik op als een bosje vlooien. Het was één grote familie, iedereen kende elkaar. Er werd ook nooit naar tijd gekeken. Als we door moesten werken, kwam mevoruw Ames met soep en stamppot en als het nodig was, stond Jan Ames ook wel eens aan de pomp. We waren met elkaar een verschrikkelijk leuke ploeg.''

Het pand overdag en 's avonds in het donker.

ames tijdlijn

Ames is 75 jaar Volkswagen dealer

Het is 75 jaar geleden dat Ames in 1947 het Volkswagen dealercontract heeft getekend. Wij zijn trots op onze rijke geschiedenis en daarom blikken wij gedurende de rest van het jaar regelmatig met veel plezier terug op mijlpalen uit de Ames historie. Ook organiseren wij op gezette momenten speciale Ames 75 Jaar acties.

Meer over Ames 75 Jaar

De tijdlijn van Ames

Download hier