Eerste toelating: 01-01-1956

 Kenteken: TK-58-45

 Bouwjaar: 1956 

Over de Volkswagen Kever 1200 (ovaal)

Wie kent hem niet? De Volkswagen Kever, die werd gebouwd van 1938 tot 2003, mag zich met zijn kenmerkende uitstraling tot de bekendste auto van Europa rekenen. Niet zo gek dat er zoveel liefhebbers zijn van de luchtgekoelde oldtimers. Tot 1967 werd hij Typ 1, 1200, 1300 genoemd (naar de motorinhoud in cc), maar in de volksmond werd hij, vanwege de vorm, kever genoemd, waarna de fabrikant die naam zelf ook ging gebruiken. Van de Volkswagen Kever zijn er meer dan 20 miljoen wagens geproduceerd van 1937 tot 2003 en is daarmee de langst en de meeste geproduceerde wagen op eenzelfde platform.

De Kever was een combinatie van ideeën van Ferdinand Porsche waarbij hij de opdracht kreeg een auto voor het volk te maken. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn.

Pas na de oorlog kwam de productie echt van de grond. De eerste prototypen hadden geen achterruit. Bij het testen werd hierover geklaagd en werden er twee kleine ruitjes geplaatst. De ruitjes leken een beetje op de glazen van een bril, en daarom worden de eerste Kevers wel Brilkevers genoemd.

Aanvankelijk werden de auto's verkocht aan nutsbedrijven. Niet lang daarna begon men de verkoop in Duitsland en dat werd een enorme hit, want in heel Duitsland werd de kever ineens immens populair. Dat was de aanleiding voor de export. Een van de eerste exportlanden was Nederland, waar Ben Pon de auto's importeerde.

In het begin van de jaren vijftig werd de achterruit 50% groter. Kevers van dit type noemt men vaak Ovaaltje. De achterruit zou nog een keer vergroot worden en werd ook iets rechthoekiger. Het 'Ovaaltje' van Ames treft u in originele staat en is sinds begin jaren ’90 in ons bezit.

Meer lezen

Bekijk het certificaat

 

Download

Deze Volkswagen Kever 1200 is te bewonderen in de showroom van:

Ames Dordrecht.

 

Ook in miniatuur

Wij hebben onze Classic Cars nu ook helemaal op maat na laten maken in miniatuur formaat. Bekijk ook al onze miniatuur Classic Cars.

 

Bekijk miniatuur Classic Cars