Eerste toelating: 29-04-1969

 Kenteken: 09-43-HZ

 Bouwjaar: 1969 

Over de Volkswagen Karmann Ghia

De Volkswagen Karmann Ghia was een tweedeurs sportwagen ontworpen door het Italiaanse bureau Ghia. De Duitse carrosseriebouwer Karmann bouwde er tussen 1955 en 1974 meer dan een half miljoen stuks. Het publiek reageerde van begin af aan enthousiast op het model, en in augustus 1955 werd de eerste Karmann Ghia in Osnabrück gebouwd. Als basis diende het onderstel van de export-versie van de Kever. In het eerste jaar werden meer dan 10.000 stuks verkocht; veel meer dan Volkswagen had verwacht.

De eerste Karmann Ghia's werden aangedreven door de 36 pk luchtgekoelde boxermotor die ook in de Kever zat. De body en de neus van de elegante tweedeurs coupé werd met de hand gebouwd uit één stuk. De auto was dan ook veel duurder om te maken dan de Kever, die aan de lopende band werd geproduceerd.

Toch verkocht de Karmann uitstekend, en vanaf 1 november 1957 werd een cabrioletversie gebouwd. In 1959 werd het model iets gewijzigd. De belangrijkste verschillen aan de voorzijde waren de "neusgaten" die wijder werden gemaakt en de koplampen die hoger in de ronde kassen kwamen te liggen. Aan de achterzijde vormden de lichten zich meer naar de ronding van de carrosserie. Het ging Karmann zo goed, dat in 1960 een fabriek in de Braziliaanse stad São Bernardo do Campo werd geopend voor extra productie.

Toenemende veiligheidseisen en afnemende verkopen deden de Karmann Ghia tenslotte de das om. Op 21 december 1973 werd de productie voor de Europese markt gestaakt. Karmann bouwde nog even door voor de Amerikaanse export, maar op 31 juli 1974 werd in Osnabrück de allerlaatste Karmann Ghia geproduceerd. In Brazilië ging de productie nog verder, maar in 1976 viel daar ook het doek voor de sportwagen. In totaal waren toen ruim een half miljoen Karmann Ghia's gebouwd. De Karmann Ghia werd als Volkswagen sportwagen opgevolgd door de Volkswagen Scirocco.

De Volkswagen Karmann Ghia is al sinds 1983 in het bezit van Ames.

Meer lezen

Bekijk het certificaat

 

Download

Bekijk de video over de Karmann Ghia

Twee Ames Classic Cars ontleed: de Volkswagen Karmann Ghia en Porsche 914. Wat hebben deze klassiekers met elkaar gemeen? Werner Budding legt het uit in deze video.

Deze Volkswagen Karmann Ghia is te bewonderen in de ontvangstruimte van: 

Service Only Dordrecht.

 

Ook in miniatuur

Wij hebben onze Classic Cars nu ook helemaal op maat na laten maken in miniatuur formaat. Bekijk ook al onze miniatuur Classic Cars.

 

Bekijk miniatuur Classic Cars