Eerste toelating: augustus 1983

 Kenteken: KD-48-TV

 Bouwjaar: 1983 

Over de Volkswagen Golf 1

 

Deze Volkswagen Golf 1 is te bewonderen in de showroom van Ames Sales Outlet Sliedrecht. De auto is gezien de historische waarde niet bestemd voor verkoop.

Op 25 juni 1974 verving de Golf de Kever als meest gebouwde model van Volkswagen, er waren toen 21.517.415 Kevers geproduceerd. In Europa is de Golf de meest geproduceerde auto. Vlak voor de introductie heeft men gekozen voor de naam Golf.

Begin mei 1974 liep de eerste Golf van de band. De Volkswagen Golf kreeg een voorin gebouwde watergekoelde viercilindermotor, een zelfdragende carrosserie, een achterklep en voorwielaandrijving. Het design was van Giorgetto Giugiaro. Aanvankelijk was de Golf verkrijgbaar in twee uitvoeringen, standaard (S) en L (S) en kon men slechts kiezen tussen twee benzinemotoren: een 1100 cc met 50 pk en een 1500 cc met 70 pk.

Vanaf 1975 volgden er verschillende kleine faceliften. Zo werd het achterpaneel met de karakteristieke "zwaluwstaart" uitsparing vervangen door een achterpaneel met een rechte lijn. Vanaf augustus 1978 kreeg de Golf weer een lichte facelift. In plaats van stalenbumpers werden er met kunststof ommantelde bumpers gemonteerd. Vanaf augustus 1980 kreeg de Golf I wederom een kleine facelift door middel van grotere achterlichten, en een ander, moderner dashboard binnenin.

In september 1976 werd de Golf Diesel en in maart 1979 de Golf I cabrio aan het publiek gepresenteerd. Met ingang van maart 1982 werd naast de gewone diesel een Turbo dieselmotor geleverd, deze had 70 pk. Tot en met augustus 1983 werd de Golf I in Europa geproduceerd. In het voorjaar van 2010 werd de productie gestaakt.

De getoonde Golf is een LX 1983, het uitloopmodel van de Golf 1. Direct daaropvolgend kwam de Golf 2 op de markt. Inmiddels zijn we beland bij de Golf 7, die nog even succesvol is als zijn voorgangers. De Golf 1 die u vindt bij Ames is al sinds begin jaren '90 in ons bezit. 

Meer lezen

De restauratie van de Volkswagen Golf 1

De restauratie van de Golf 1 heeft plaatsgevonden bij de vestiging van Ames in Zwijndrecht waar de auto is gerestaureerd bij Schadenet Ames en voor onderhoud en technische reparaties bij Ames Autobedrijf. De basis van de auto verkeerde in een topconditie. De auto is volledig overgespoten en strak gemaakt.  

Download het certificaat

 

 Download

Deze Volkswagen Golf 1 is te bewonderen in de showroom van:

Ames Sales Outlet Sliedrecht.