Volkswagen Formule Vee


<< Terug naar overzicht Classic Cars

Bouwjaar: midden jaren '60

De Volkswagen Formule 4 is te bewonderen in de showroom van Ames Autobedrijf in Dordrecht.

De auto is gezien de historische waarde niet bestemd voor verkoop.

Volkswagen Formule Vee - ook wel Formule V of Formule VW genoemd - is een raceklasse met eenzitterformulewagens op basis van de Volkswagen Kever (waaronder de motor, voorwielophanging, wielen en transmissie). Deze 'spec'-formule ontstond in 1963 in de Verenigde Staten en groeide uiteindelijk uit tot één van de populairste instapklassen in de autosport. De Formule Vee kenmerkte zich door de lagere kosten.
De eerste races met de kleine formuleracewagen op basis van Volkswagenonderdelen,
vonden plaats in de VS op het circuit van Savannah (Roebling Road). De eerste officiële Europese race vond plaats met de door Porsche geïmporteerde Vee-wagens op de Norisring in Neurenberg.

Vooral na 1965 sloeg de Formule Vee aan. Veel kleinere bedrijven en hobbyisten ontwikkelden hun eigen chassis op basis van de Kevercomponenten. Het vermogen van de oorspronkelijke Kevermotor groeide in de loop van de jaren zestig van ongeveer 40 naar circa 70 pk in 1969. De topsnelheden liepen daardoor op van circa 150 km/u tot circa 190 km/u. Zowel in Europa als in de VS en Australië deden uiteindelijk honderden coureurs mee aan Formule Vee-races. waaronder enkele latere F1-wereldkampioenen van wereldformaat zoals Jochen Rindt, Keke Rosberg en Niki Lauda en de meervoudige Indy 500-winnaars Emerson Fittipaldi en Arie Luyendyk.


De Formule Vee bij Ames Autobedrijf in Dordrecht.

Vanaf 1970 werden de regels voor het opvoeren van de Formule Vee-wagens versoepeld met oplopende snelheden en kosten tot gevolg. Dit mondde uiteindelijk uit in de lancering van de Formule Super Vee met motorvermogens tot 120 pk, vleugels en topsnelheden tot 220 km/u, waardoor de auto uiteindelijk meer leek op een Formule 3-wagen. Door de sterk oplopende kosten verloor deze Super Vee-klasse uiteindelijk aan populariteit. In Nederland zijn er slechts enkele exemplaren te bewonderen. De authentieke Vee van Ames is volledig met originele onderdelen gerestaureerd.

Amescador Zwijndrecht Volkswagen T2a  
  
Volkswagen T2a  Volkswagen T2a


 • Klantenservice

  Heeft u een vraag of opmerking? Wij helpen u graag verder.

  Tel: 078 - 6143322

  Stuur ons een e-mail Werkplaatsafspraak maken Zoek een vestiging
 • Golf en Passat Highline Business R extra luxe en sportief

  Golf en Passat Highline Business R extra luxe en sportief Highline Business R staat voor 'luxueus, zakelijk en sportief’. De nieuwe Volkswagen Golf en Passat Highline Business R-uitvoeringen zijn niet alleen riant uitgerust, maar ogen van buiten en van binnen extra sportief dankzij het standaard R-Line exterieur- en interieurpakket. De Golf en Passat Highline Business R zijn per direct leverbaar vanaf respectievelijk € 31.150 en € 40.790. Bekijk deze aktie
 • Extra luxe Golf Sportsvan Highline Edition

  Extra luxe Golf Sportsvan Highline Edition De recent vernieuwde Volkswagen Golf Sportsvan heeft alle eigenschappen van de Golf, maar is nog veelzijdiger dankzij een zee aan bagageruimte, een hogere instap en een verschuifbare achterbank. Als nieuwe Highline Edition is hij bovendien uitgerust met alles wat een Volkswagen-rijder zich maar kan wensen. Deze extra luxe uitvoering is er al vanaf € 33.090 en biedt een klantvoordeel tot € 2.890. Bekijk deze aktie
Cookies | Privacyverklaring | Disclaimer | Sitemap | Copyright © 2018 Ames Autobedrijf