Audi quattro

De eerste Audi met vierwielaandrijving - bekend als Audi Urquattro

<< Terug naar overzicht Classic Cars

Smiley face

Kenteken: TB-54-VX
Bouwjaar: 1988
Datum tenaamstelling: 14-03-1988
Kilometerstand: 152.000 km
Brandstof: Benzine
De Audi Quattro is te bewonderen in de showroom van Ames Audi Centrum in Dordrecht. De auto is gezien de historische waarde niet bestemd voor verkoop.

Het model uit de Ames Classic Cars collectie betreft een Audi Urquattro 2.2 Turbo 200pk/147 kW 5 cillinder uit 1988. Deze uitvoering is uitgerust met een digitaal dashboard dat voor die tijd uniek was. Het interieur is in leer uitgevoerd.

Bekijk de film van Werner Budding van onze Audi UrquattroDe Audi quattro; het eerste Audi-model met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd, en ook groot succes heeft geboekt in de autosport. Midden jaren zeventig kreeg Audi het idee om een personenauto te ontwikkelen met vierwielaandrijving. Dit gebeurde naar aanleiding van de introductie van de toen nieuwe Audi 100 in Scandinavië. Tijdens de testritten met de Audi 100 reed Jörg Bensinger, de toenmalige testleider en geestelijke vader van de Audi quattro, mee in een Volkswagen Iltis een terreinauto die niet voor de weg was bedoeld, maar juist voor dit soort barre omstandigheden. De Iltis reed veel beter onder de winterse omstandigheden dan de exclusieve Audi 100, de acceleratie en wegligging van dit voertuig deden de Audi 100 in de schaduw staan. Bensinger overtuigde Ferdinand Piëch van de afdeling "voertuigontwikkeling", dat er een markt zou zijn voor vierwielaangedreven auto's. Bij de raad van bestuur werd een budget aangevraagd om een Audi met vierwielaandrijving te kunnen ontwikkelen.
Audi ontwierp hierna een prototype vierwielaandrijving op basis van de Audi 80, met het 100% mechanische vierwielaandrijvingssysteem met middendifferentieel uit de DKW Munga. Men wist dat het goed was toen op een besneeuwde bergweg in Oostenrijk, deze Audi 80 met uitsluitend winterbanden met sneeuwkettingen letterlijk voorbij stoof. 

Audi Quattro Ames Classic CarsAudi Quattro Ames Classic CarsAudi Quattro Ames Classic Cars

In maart 1980 werd de Audi quattro Coupé, tijdens de Autosalon van Genève voor de eerste keer gepresenteerd en als een ware sensatie ontvangen.

Audi nam in die tijd actief deel aan de rallysport en vierwielaandrijving bood daarbij de betere tractie. Juist door deze deelname aan de zwaarste rally's en het grote aantal overwinningen daarin toonde Audi tevens de betrouwbaarheid van de quattroaandrijving. 

Van de eerste Audi quattro, ook wel "urquattro" genoemd, werden maar 11.452 exemplaren gebouwd. 'ur' is toegevoegd aan de naam vanwege het feit dat dit de eerste auto is geweest die het concept van vierwielaandrijving voor personenauto's succesvol in de markt heeft gezet. De van vierwielaandrijving voorziene auto's van Audi dragen anno nu nog steeds de vermelding "quattro", al is de techniek niet meer hetzelfde.  • Klantenservice

  Heeft u een vraag of opmerking? Wij helpen u graag verder.

  Tel: 078 - 6143322

  Stuur ons een e-mail Werkplaatsafspraak maken Zoek een vestiging
 • Ames Occasion Nieuwjaarsactie

  Ames Occasion Nieuwjaarsactie Bent u u op zoek naar een jong gebruikte auto? Ames Occasioncentrum viert het nieuwe jaar met knallende prijsverlagingen op uiteenlopende voorraadmodellen. Kies uw favoriet, vraag (online) een offerte aan of kom direct naar onze showroom in Zwijndrecht en profiteer van voordeel oplopend tot 3.500 euro tijdens de Nieuwjaarsactie. Bekijk deze aktie
 • Doe de Audi Wintercheck voor € 19,-

  Doe de Audi Wintercheck voor € 19,- Uw veiligheid en die van uw passagiers gaat voor alles. Kom daarom binnenkort langs voor een complete Audi Wintercheck op 39 cruciale onderdelen. Zo weet u zeker dat u goed voorbereid bent op de winter en ongehinderd kunt blijven genieten van uw Audi. Bekijk deze aktie
Cookies | Privacyverklaring | Disclaimer | Sitemap | Copyright © 2018 Ames Autobedrijf